Hur du undviker virus och spionprogram på Internet

En av riskerna med Internet är att få skadliga program installerade på sin dator eller program som kan spionera på användaren. Här följer några tips hur du kan skydda dig. Det finns två huvudsakliga metoder för att komma åt en annans dator och det är genom att placera ett program på en webbsida eller skicka den med e-post.

Att tänka på för e-post

Ett vanligt sätt att försöka sprida kod i form av virus eller spionprogram är via e-post. Tänk därför på att inte ladda ned bifogade filer eller klicka på länkar i e-post om du inte vet vad för filer eller länkar det rör sig om.

Det finns även en risk att virus eller spionprogram sprids via e-postkontakter du litar på. Detta är förstås en mycket mindre risk, men det finns metoder att kopiera kontaktlistan i din e-posttjänst och därigenom få det att se ut som någon du känner skickat mejlet.

Hur du märker om datorn är infekterad

Det är inte alltid det är uppenbart ifall det finns skadlig kod på din dator eller inte. När det gäller spionprogram är själva idén att du inte ska märka att ett sådant program finns på din dator.

Något som kan vara en indikation på att det finns oönskat program på din dator är ifall du blir omdirigerad ofta när du surfar. Och inte minst om din startsida i webbläsaren ändrats (detta behöver inte vara ett spionprogram utan ett kommersiellt program som eventuellt medföljt ett annat och som du godkänt av misstag).

Om datorn känns slö kan det bero på att oönskade program installerats och tar upp systemresurser, vilket blir märkbart. I detta läge rekommenderas att du ominstallerar operativsystemet.

Lämna en kommentar