Besöksstatistik för din blogg eller hemsida

Har man en blogg eller hemsida vill man veta hur många besökare man har. Det finns statistikprogram som kan förse dig med sådana data plus mycket mer som uppgifter om tiden på sidan besökare tillbringar i genomsnitt, besökarens geografiska position, vilken sökmotor besökaren har använd med mycket mera.

Tjänster och plugin som ger dig statistik

De program som ska nämnas här är alla gratis. Det kan förekomma extratjänster som kostar, vilket i så fall nämns. Om du använder bloggtjänster som Blogger eller WordPress finns det redan inbyggda statistikfunktioner.

Google Analytics

Den mest använda tjänsten för statistik för bloggar och hemsidor är Google Analytics. Detta är Googles egna tjänst och alla funktioner ingår gratis.

För att använda Google Analytics måste du först skapa ett konto och sedan får du en spårningskod som du placerar på din sida (spårningskoden ska placeras i din kod, använder du WordPress finns det även speciella plugin för detta ändamål). Besök hemsidan…

Några av de saker du kan se efter att Google Analytics aktiverats är:

  • Antalet besökare över tid (inkl. realtid)
  • Besökens varaktighet
  • Antal besökta sidor per session
  • Besökarnas geografiska position
  • Om trafiken kommer från sökmotorer, webbplatser, sociala nätverk, e-post etc.
  • Om trafiken kommer från dator, surfplatta eller mobil.

Om du använder Google AdSense kan du även koppla detta konto till Antalytics-kontot och analysera intäkter på olika sidor.

GoStats

Denna tjänst ger dig liknande data som Google Analytics, men använder du den kostnadsfria versionen får du inte tillgång till all statistik.

Precis som för Analytics måste du först registrera dig och klistra in en kod för att aktivera statistiken.

Clicky

Gratisversionen av denna tjänst erbjuder statistik av en sida och upp till 3000 sidvisningar per dag. Även här får du en kod som du klistrar in på sidan för att starta spårningen.

ExtremeTracking

Gratisversionen tillåter spårning av en sida. I övrigt liknar tillvägagångssätten de övriga nämnda tjänsterna.

Piwik

Ett avancerat verktyg som kan konkurrera med Analytics i användbarhet. Det som gör att denna statistiktjänst inte används av fler är att du behöver en egen server för att Piwik ska fungera.

WP Power Stats

Om du använder WordPress.org kan du använda WP Poker Stats som ett plugin. När det väl laddats ner och aktiverats kan du se statistiken direkt från användarpanelen. Tillvägagångssättet är mycket enkelt och smidigt, men varken WP Power Stats eller några andra statistik-plugins för WordPress har imponerat i när det gäller precisionen i statistik (tipsa gärna i kommentarsfältet om du använt någon WP-plugin och varit nöjd med statistiken).