Hur du köper och säljer domäner

Det finns en stor marknad för domäner på Internet. Här kommer en guide om hur du går tillväga om du vill köpa eller sälja domäner.

Köpa domäner

Med att köpa en domän avses här något annat än att nyregistrera en domän. Vad som avses är köp av en redan registrerad domän.

Om domänen du vill ha är registrerad det väldigt vanligt att det inte finns någon aktiv webbsida på adressen. Saken är den att långt mer än dubbelt så många registrerade domäner är inaktiva än aktiva. I många av dessa fall är domänen ”parkerad” och med detta menas att domänen går att besöka, men att innehållet normalt sett endast består av några annonser och eventuell information att den är till salu.

En del parkerar domäner på grund av så kallad type in-trafik (besökare som skriver in domänens namn direkt i webbläsarens adressfält). Många har dock en parkerad sida för att upplysa om att det går att köpa domännamnet. I dessa fall hittar du en e-postdress eller en länk till marknadsplats för domäner.

Dessa marknadsplatser kan givetvis besökas direkt och där kan du söka efter ett specifikt domännamn du vill köpa eller söka via olika kategorier. Den mest etablerade av dessa marknadsplatser är Sedo.com, för svenskar kan även Missdomain.com vara av intresse.

Sälja domäner

Om du vill sälja en domän kan du lägga ut den på en marknadsplats som de ovan nämnda. Du anger ett pris för antingen en domän eller en hel domänportfölj och väntar sedan på att någon ska intressera sig och lägga ett bud.

Om du använder dig av Sedo.com kan du även använda deras verktyg för att parkera din domän. Det kan ge dig en viss inkomst genom annonser och dessutom kan det öka chansen att någon hittar fram till domänauktionen.

Lämna en kommentar