Hur du skapar en egen app

Appar är en av de senaste årens trender och många väljer att göra en app i stället för en webbsida eller som komplement till denna. I denna artikel ges du en inblick i vilka möjligheter det finna att skapa en app och hur svårt det är.

Olika sätt att skapa en app

Eftersom du läser detta har du förmodligen inte tänkt anlita en apputvecklare (om du tänkt göra detta får du räkna med åtminstone ett femsiffrigt belopp ibland sexsiffrigt). Vill du lära dig att skapa något på egen hand kommer här några olika tillvägagångssätt.

Till att börja med ska vi skilja mellan en mobilanpassad webbsida och en app som kan installeras på mobilen – man brukar också tala om native app som definieras av att den är byggd för en särskild enhet och operativsystem, till exempel iPhone (vid skapande av en app behövs således olika versioner för utbrett stöd). Den här guiden gäller det senare och alltså inte mobilanpassning av en webbsida.

En app kan således vara allting från en simpel quiz till en omfattande vädertjänst.

Genom programmering

Alla appar består av kod. Om du ska utveckla en egen app är några av programmeringsspråken som används Objective-C och Swift (iPhone) samt Java (Android). Det finns också specifika program eller utvecklingsmiljöer i vilka apparna skapas, till exempel Xcode (iPhone) och Ecplise (Android). Programmen är i regel gratis, själva tröskeln är snarast en hög svårighetsnivå.

En genomgång hur dessa programmeringsspråk fungerar samt hur du använder tillhörande program räcker inte denna artikel åt. I stället hänvisas du till dessa länkar:

Utan programmering

Efter föregående stycke kommer du kanske att tycka om att höra att du faktiskt inte måste kunna programmera för att skapa en egen app. Det finns också enklare vägar.

MIT App Inventor

Här kan du bygga en Android app direkt i webbläsaren utan kunskap i programmering. I stället för att skriva in kod skapar du din app genom att befinna dig ett designläge där du hela tiden ser resultatet framför dig och ställer in värden i formulär samt använder drag-and-drop av redan färdiga element som du kombinerar. Goda datorkunskaper och erfarenhet från hemsidor eller bloggande är ett stort plus.

På minussidan är att du av naturliga skäl inte kan skapa vad som helst med en tjänst likt denna, men det finns ändå stora möjligheter och du kan skapa enklare spel och annat som rör SMS, kamera och video med mera. En annan bra sak: det är helt gratis. Besök hemsidan

Här är 14 andra tips på tjänster för att utveckla en app …

Tjäna pengar på din app

Det har förmodligen undgått få att det finns stora pengar att tjäna på appar. För att kunna göra detta måste du göra dem offentliga någonstans och de två största platserna för detta är AppStore och Google Play.

Observera att det inte är gratis att publicera en app hos dessa. AppStore har en årlig avgift på $99 medan Google Play är billigare med en engångskostnad på $25. Därtill tas även runt 30% av dina eventuella intäkter från försäljning av appen.

Lämna en kommentar