Hur du utför Google-städning

”Google-städning” är ett relativt nytt begrepp och syftar till en förändring av sökresultatet för ett namn tillhörande en privatperson eller ett företag.

Vad som visas vid en Google-sökning för ett visst namn kan vara av stor betydelse. För en privatperson kan det handla om att undanröja sådant som kan ge negativa signaler till en presumtiv arbetsgivare medan det för företag kan handla om att minska synligheten för ett negativt omdöme. Vare sig det gäller privatpersoner eller företag handlar det om att kontrollera sitt namn och vad som visas vid en sökning på detta i Google.

Det bästa är så klart om du kan kontakta webbsidans ägare och därmed lösa saken. Skulle det vara något som strider mot lagstiftningen och webbsidans ansvarige inte går dig till mötes bör du gå vidare genom att kontakta webbhotellet. Ofta finns dock inte dessa alternativ och då närmar vi oss det som främst utgör begreppet Google-städning.

Hur går Google-städning till?

Den vanligaste och oftast enklaste formen av Google-städning är inte att ta bort utan att lägga till. Tillvägagångssättet är att skapa nya sidor som placerar sig före de andra i sökresultatet. Är du en privatperson som vill göra en Google-städning på ditt namn är en näraliggande åtgärd att registrera domänen dittnamn.se och skapa en hemsida/blogg som du fyller med innehåll.

En domän kostar dock pengar och du behöver även ett webbhotell. En annan möjlighet är att skapa en gratisblogg och registrera ett domännamn i stil med dittnamn.blogspot.com och/eller dittnamn.wordpress.com.

Ett tredje alternativ är att registrera dig på Twitter, Facebook, Google+ och andra etablerade sajter. Därigenom kan din profilsida segla högt upp i sökresultatet.

Det kanske inte behöver sägas, men rådet är att göra alla eller flera av dessa saker.

Hur passerar du de andra sökresultaten?

Detta är den svåra biten och exakt hur svårt det är varierar. Det beror på en rad faktorer och denna artikel kommer bara beröra ett par. Är det en artikel på DN.se som handlar uteslutande om dig är det logiskt nog betydligt svårare än om du omnämns kort på en oetablerad blogg.

För att öka chanserna att din sida hamnar före den andra sidan är två tips:

  1. Fyll sidan med text som handlar om dig och använd ditt namn (både för- och efternamn) flera gånger i denna text. Se även till att sidans titel innehåller ditt namn.
  2. Försök få andra sidor att länka till din sida och då helst med ditt namn som länktext eller i en kontext där ditt namn förekommer. Om du förklarar ändamålet kan du kanske få bloggare att göra detta som ett slags good will.

Hur lång tid tar det?

Om du skapar en egen sida måste den hittas och indexeras av Google och sedan väntar ofta en tämligen långsam vandring uppåt i sökresultaten. Hur lång tid det tar innan den når en hög placering beror bland annat på många resultat en sökning på ditt namn ger.

Att skapa profilsidor på Twitter och liknande kan ge snabbare resultat då det i dessa fall handlar om redan etablerade sidor.

Det finns säkert fler bra metoder att ta till och är det någon som har goda erfarenheter är det fritt fram att upplysa med kommentarer.

Behöver du professionell hjälp är Nikke Lindqvist en av Sveriges främsta på området.

Går det att tvinga Google ta bort sökresultat?

En fråga som inställer sig när man talar om Google-städning är om det inte helt sonika går att kontakta Google och be dem ta bort ett sökresultat. När det gäller fall där information inkräktar på en persons privatliv kan detta numera ske, vilket har beslutats av EU-domstolen. Det är förstås inget som görs i en handvändning och det måste då också röra sig om mer extrema omständigheter. I andra fall är du hänvisad till Google-städningen.

Uppdatering 31 maj 2014: Sedan denna artikel först publicerades har det tillkommit ett formulär på Googles hemsida där du kan ansöka om att få personliga uppgifter borttagna från Google. Gå till sidan ”Begäran om borttagning av sökresultat”.

Lämna en kommentar