Hur gör man en skärmdump på PC?

Skärmdumpar är ett praktiskt sätt att snabbt spara eller dela något som visas på skärmen av din PC. Vare sig det handlar om att dokumentera tekniska fel, spara viktiga konversationer eller bara för att dela en bild från ditt favoritspel, så kan förmågan att ta skärmdumpar vara en mycket användbar funktion. I den här artikeln går vi igenom de olika metoderna för att ta skärmdumpar på en persondator (PC) som kör Windows-operativsystemet, samt hur du kan redigera och spara dessa bilder efteråt.

Använda tangentbordskombinationer

Det enklaste sättet att ta en skärmdump på en PC är att använda tangentbordskombinationer. Windows erbjuder flera inbyggda genvägar för att snabbt och enkelt fånga det som visas på skärmen. Den mest kända tangentbordskombinationen är ”Print Screen”-knappen, som ofta är förkortad ”PrtScn” eller ”Prt Scr” på tangentbordet. När du trycker på denna knapp fångas en bild av hela skärmen, och bilden kopieras till urklipp. För att spara eller redigera bilden kan du öppna ett bildredigeringsprogram, som Paint eller Photoshop, och sedan klistra in bilden där och spara den. Om du enbart vill ta en skärmdump av det aktiva fönstret kan du trycka på ”Alt” + ”PrtScn”. Då fångas bara det fönstret du för tillfället är aktiv i, vilket kan vara användbart om du inte behöver informationen från resten av skärmytan. För användare av Windows 10 och Windows 11 finns också en funktion som heter ”Snip & Sketch”. Den aktiverar du genom kortkommandot ”Windows” + ”Shift” + ”S”. Detta kommer att framkalla ett skärmdumpsverktyg som låter dig dra och släppa för att välja vilken del av skärmen du vill spara.

Användning av Snipping Tool

Windows har sedan länge inkluderat ett verktyg som heter ”Snipping Tool” som ger användarna mer flexibilitet när det kommer till skärmdumpar. Med Snipping Tool kan du välja mellan fyra olika typer av skärmdumpar: fritt form, rektangel, fönster och fullskärm. För att öppna Snipping Tool kan du söka efter det via startmenyn eller köra kommandot ”snippingtool” i kör-dialogen (som du öppnar med ”Windows” + ”R”). När programmet är öppet, kan du välja vilken typ av skärmdump du vill ta, och sedan klicka ”Ny” för att börja ta din skärmdump. Snipping Tool erbjuder också några redigeringsalternativ, såsom möjligheten att rita eller markera på din skärmdump innan du sparar den. Detta kan vara särskilt användbart om du vill framhäva viktiga detaljer i bilden.

Använda spelpanelen för att fånga spel

För de som tar skärmdumpar inom spel finns det også en inbyggd funktion i Windows som kallas för spelpanelen. Den har designats med spelare i åtanke, och ger ett enkelt sätt att både ta skärmdumpar och spela in gameplay. Du aktiverar spelpanelen genom att trycka på ”Windows” + ”G”. Om du för första gången aktiverar funktionen kanske du behöver bekräfta att skärmen du har upp faktiskt är ett spel. När spelpanelen har öppnats kan du enkelt ta en skärmdump genom att klicka på kameraikonen eller trycka ”Windows” + ”Alt” + ”PrtScn”. Skärmdumpar som tas med spelpanelen sparas automatiskt i en mapp som heter ”Videos” under ”Fångster”, som finns i din användarmapp. Spelpanelen har också en inspelningsfunktion om du vill spela in en video av ditt spelande, istället för att bara ta en statisk skärmdump.

Andra metoder och tips

Utöver de inbyggda verktygen i Windows finns det ett fåtal tredjepartsprogram som du kan använda för att ta skärmdumpar. Dessa erbjuder ibland fler funktioner och flexibilitet än Windows egna verktyg. Till exempel kan många av dessa program automatiskt ladda upp skärmdumpar till molntjänster eller dela dem via sociala medier. Det är också viktigt att komma ihåg att olika datorer och tangentbord kan ha olika tangentbordslayouter. Det kan medföra att vissa kortkommandon för att ta skärmdumpar skiljer sig åt beroende på din hårdvarukonfiguration. Om din ”PrtScn”-knapp också har en annan funktion, som till exempel ”Insert”, kan du behöva hålla ner ”Function” eller ”Fn”-knappen samtidigt för att utföra skärmdumpsfunktionen. Kom ihåg att när du tar skärmdumpar som innehåller personlig information eller känsligt material, är det viktigt att hantera dessa bilder på ett säkert sätt. Se till att du har rättighet att dela bilden och att inga känsliga uppgifter finns synliga om du delar den offentligt. Att ta en skärmdump på en PC kan verka komplicerat med alla olika metoder och verktyg, men när du väl har lärt dig de olika kortkommandona och funktionerna blir det snart en andra natur. Oavsett om du är en entusiastisk gamer, arbetar professionellt, eller bara behöver ett sätt att bevara digital information är skärmdumpar en oerhört nyttig färdighet i den moderna digitala världen.

Vanliga frågor

Kan jag ta en skärmdump på en PC utan att använda tangentbordet?

Ja, du kan använda verktyget ”Snipping Tool” som finns i Windows operativsystem för att ta skärmdumpar utan att behöva använda tangentbordet. Detta gör du genom att öppna Snipping Tool och välja ’Ny’ för att välja och ta önskad skärmdump. Windows 10 har också ersatt Snipping Tool med ”Snip & Sketch” som kan öppnas och användas med musen.

Var sparas skärmdumpar som jag tar med tangentbordets Print Screen-knapp?

När du tar en skärmdump med ”Print Screen”-knappen kopieras bilden till urklipp. Du måste sedan klistra in den i ett bildredigeringsprogram för att kunna spara den. Om du använder ”Windows”+”Print Screen”-knappen, kommer skärmavbilder automatiskt att sparas i Skärmbilder-mappen som finns i Bilder-biblioteket på din dator.

Finns det något sätt att direkt spara skärmdumpar utan att behöva redigera dem först?

Ja, om du använder kombinationen ”Windows” + ”Print Screen”, skapas en skärmdump av hela skärmen som sparas automatiskt i Skärmbilder-mappen. Om du använder spelpanelen (Windows + G) sparas skärmdumpar automatiskt i ”Fångster”-mappen under ”Videor” i din användarmapp.

Hur tar jag en skärmdump på en PC om min ’Print Screen’-knapp inte fungerar?

Om ’Print Screen’-knappen inte fungerar kan du använda ”Snip & Sketch” verktyget genom att trycka på ”Windows” + ”Shift” + ”S” för att fånga och kopiera en del av skärmen till urklipp. Du kan även använda ”Snipping Tool” genom att söka efter det i startmenyn och följa dess instruktioner för att ta en skärmdump.

Kan man ta en skärmdump på en PC i felsäkert läge?

Ja, det är möjligt att ta en skärmdump även i felsäkert läge. Du kan använda ’Print Screen’-knappen och sedan klistra in bilden i ett bildredigeringsprogram och spara den därifrån. Observera att vissa externt installerade program kanske inte är tillgängliga i felsäkert läge.

Kan skärmdumpar på en PC inkludera muspekaren?

Generellt inkluderar inte skärmdumpar som tas med de vanligaste metoderna muspekaren. Om du behöver inkludera muspekaren i din skärmdump kan du behöva använda ett specialiserat skärmdumpsprogram eller inställningar inom vissa applikationer och spel som tillåter det.

Lämna en kommentar