Hur säkert är det egentligen att göra bankärenden på Internet?

De flesta gör idag sina bankärenden via sin Internetbank. Bankerna har skapat en stor säkerhet, men som alltid då det handlar om Internet finns det säkerhetshål, här informeras du vilka.

Det farligaste hotet är spionprogram, oftast i form av så kallade ”trojaner”. Det finns specialgjorda spionprogram för att komma åt pengar från kunders bankkonton.

Dessa program kan hamna på din dator genom att du besöker en hemsida med bedrägliga syften (alternativt är kapad) eller genom att du öppnar ett mejl. Det kan också handla om att du hamnar på en falsk sida efter till exempel ha klickat på en länk i ett mejl.

Bedrägerierna utförs huvudsakligen på något av följande sätt:

  • Du omdirigeras till en falsk hemsida som liknar den din bank använder. Att adressen börjar med https:// och inte http:// är inte längre en garant för att sidan är säker. Inte heller att det finns en symbol med ett hänglås (många webbsidor använder sig numera sig av detta). Däremot att det med grön text står bankens namn före adressen är något som inte kan manipuleras.
  • Ett spionprogram/virus kan ta kontrollen över datorn genom svagheter i webbläsaren och manipulerar den webbsida som kunden sedan har på sin skärm. Ofta rör det sig om att ett meddelande dyker upp om en faktura som behöver betalas igen och när detta görs ser programmet till att pengarna går till en annan mottagare.

Var uppmärksam mot oväntade meddelande när du loggat in på din Internetbank och kontrollera med banken innan du till exempel utför en betalning för andra gången. Öppna aldrig mejl där det står att din bank är avsändare, de stora svenska bankerna kontaktar dig inte på detta sätt (om du inte påbörjat en mejlkonversation själv).

Lämna en kommentar