Idéer till att öka antalet besökare på din blogg

Det finns många artiklar som ger tips på hur du får mer besökare till din blogg. Det brukar handla om grundläggande tips som att skriva inlägg regelbundet, göra länkbyten, anmäla bloggen till länkkataloger. I denna artikel ges både grundläggande tips samt ett par tips som inte lika ofta omnämns.

Grundläggande tips som alla bloggare bör känna till

Dessa är råd du kanske hört talas om eller räknat ut själv. I annat fall är det grundläggande för dig som vill öka antalet besökare till din blogg.

Skriv inlägg regelbundet

Detta är själva grundidén med att både ha en blogg och följa en blogg. Om du inte skriver någorlunda regelbundet kommer de som följer din blogg att tröttna. Att gå in på en blogg och förvänta sig ett nytt inlägg utan att finna något leder till besvikelse. Om du som bloggare gör ett längre uppehåll är risken stor att trogna besökare tror att bloggen är död och slutar besöka den.

Det finns ingen regel kring hur ofta du måste uppdatera. Viktigare är att ha en viss kontinuitet. Tänk på att de finns en funktion med vilken du kan tidsinställa inlägg, detta är bra både vid avbrott – om du planerar göra en resa etc – och vid perioder av överproduktivitet.

Göra länkbyten

Om det inte fanns vägar hade det inte funnits någon trafik. Att byta länkar med andra bloggar är att bygga vägar till din blogg och därmed öka trafiken.

Ta kontakt med andra bloggar du gillar och/eller vars ämnesområden är gemensamma med dina. I samma stund bygger du också ut ditt kontaktnät och du talar om för andra bloggare att du också har en blogg.

Anmäl bloggen till länkkataloger

Detta är ett vanligt tips som brukar nämnas i sammanhang där tips ges om hur en blogg ska få mer besökare. Traditionella länkkataloger är dock inte särskilt välbesökta längre och därför har du heller inte alltför mycket att vinna på att anmäla din länk till sådana.

Värt att kolla upp är trots allt blogginriktade portaler som enbart inriktar sig på att lista bloggar med länkar. Här kan till exempel Bloggtips.se och Bloglovin.com nämnas där du kan tipsa andra om din blogg och därmed få lite gratis marknadsföring.

Sociala medier

Om du har konton på Facebook och Twitter har du en chans att tipsa om din blogg och sedan följa upp med länkar till dina senaste inlägg. Hur mycket du vill ”promota” din blogg inför dina vänner på Facebook och följare på Twitter är förstås en smakfråga, men det går också att skaffa separata konton för din blogg.

Andra tips

Är du ambitiös och är beredd att lägga ner mer tid för att få din blogg att växa kommer här ytterligare idéer.

Kommentera andras bloggar (på rätt sätt)

Att kommentera andras bloggar är något vissa gör naturligt och det kan ha fördelar eftersom du i så fall syns på en mängd bloggar och samtidigt kan länka till din blogg från ditt namn.

Ett tips här är att inte bara skriva ”bra inlägg” eller något i den stilen. Kortfattade kommentarer är sådana som snabbt scrollas förbi medan längre substantiella får uppmärksamhet. Genom att skriva något längre, det kan vara att berätta om en erfarenhet du har som är relevant till blogginlägget eller komplettera det med någon vettig synpunkt, kan andra bli intresserade av vem som står bakom kommentaren och således klicka sig vidare till din blogg.

Vara aktiv i forum

Att vara en person som ofta postar svar i forum kommer ge dig status om du lyckas visa att du har kunskaper i ett ämne eller flera. Genom att bygga upp ett rykte har du ett helt annat utgångsläge den dagen då du vill börja blogga – har du redan en blogg kan du i stället promota denna med helt annat genomslag än annars.

Lämna en kommentar