Länkkataloger – en historisk överblick

Länkkataloger var populära redskap för att hitta information på Internet innan sökmotorerna tog över på den biten. Här är några av de av mest historiskt betydelsefulla samt de som har mest värde att medfinnas i för dig är som innehavare av en hemsida eller blogg.

Yahoo! Directory

Yahoo Directory skapades 1994 av David Filo och Jerry Yang som ett kompilat av länkar till deras favoritsidor. Alla sidor som ingick hade en tillhörande beskrivningstext. Medan länkarnas antal ökade blev också länkkatalogen utrustad med en sökfunktion.

Efter ett par år av ytterligare etablering började en avgift tas i form av årlig avgift för kommersiella sidor. När detta skrivs är denna avgift $299 och ska betalas för att sidan granskas – någon garanti för att den godkänns finns inte.

DMOZ – Open Directory Project

DMOZ eller Open Directory Project skapades 1998 av Rick Skrenta tillsammans med några vänner. DMOZ är idag världens största länksamling och ägs av Netscape fast drivs av frivilliga redaktörer.

Att komma med i DMOZ anses dessvärre hart när omöjligt nu för tiden, särskilt då det gäller sidor på svenska. Det skadar ändå inte att försöka då en länk på DMOZ kan innebära mycket värde till din sida i form av trust av Google bland annat.

Infoo.se

Sveriges största skafferi över länkar heter sedan 2008 Infoo.se. Från början var detta KTHNOCs webbkatalog, även känd som Sunets webbkatalog och startades redan 2003 av svenska universitet.

Sedan övertagandet har katalogen förvandlats från en ideell verksamhet till ett vinstdrivande projekt. Detta har medfört att kvaliteten sjunkit och Infoo.se har också tappat i värde utifrån Googles synvinkel. Sidans Page Rank har minskat från 7 till 4 för att sedan öka igen till 6.

Det är ändå Sveriges kanske viktigaste länkkatalog och därför bör du anmäla din hemsida hit.

Det finns mängder av andra länkkataloger och har du en hemsida eller blogg kan sådana vara bra att kolla upp då det kan öka din synlighet på Internet. En del länkkataloger är helt gratis och godkänner alltid din ansökan. Du behöver dock ange en e-post i verifieringssyfte och tänk då på att det förekommer att e-postadresser säljs vidare.

Lämna en kommentar