Momo challenge – vad är det?

Momo challenge är en modern urban legend som har cirkulerat på sociala medieplattformar som YouTube och WhatsApp. Den involverar en dockliknande karaktär med svart hår och utstående ögon som påstås uppmana barn att skada sig själva och begå självmord. Trots omfattande varningar och mediebevakning finns det inga bevis för att utmaningen faktiskt existerar. Bilden som är associerad med ”Momo” är en skulptur kallad ”Mother Bird” av den japanska konstnären Keisuke Aisawa. Fenomenet fick uppmärksamhet igen i början av 2019 efter att en mamma påstod att hennes son stött på utmaningen. Plattformar som YouTube har dock inte hittat några videor relaterade till ”Momo challenge”.

Vad är Momo challenge?

Momo challenge påstås vara ett spel som uppmanar barn att skada sig själva och begå självmord. Karaktären Momo är baserad på en skulptur kallad ”Mother Bird” av den japanska konstnären Keisuke Aisawa. Trots att många varningar har utfärdats av polis, skolor och föräldrar, finns det inga verifierade fall av barn som har skadats på grund av denna utmaning. Mediebevakningen har bidragit till att sprida panik bland föräldrar och skolor, men experter menar att det verkliga problemet ligger i andra faror på YouTube, såsom pedofili.

Vem är Momo?

Momo är en fiktiv karaktär som avbildas som en docka med svart hår och utstående ögon. Bilden av Momo kommer från en skulptur kallad ”Mother Bird” skapad av den japanska konstnären Keisuke Aisawa. Skulpturen har inget att göra med de påstådda farorna som Momo challenge innebär. Denna karaktär har blivit en symbol för den panik som sprids genom sociala medier och mediebevakning.

Är Momo riktig?

Nej, Momo är inte riktig och Momo challenge är en bluff. Det finns inga verifierade fall av barn som har skadats på grund av denna utmaning. Plattformar som YouTube har inte hittat några videor relaterade till Momo challenge. Experter menar att mediebevakningen har bidragit till att sprida onödig panik bland föräldrar och skolor. Det verkliga problemet på YouTube är andra faror, såsom pedofili, som plattformen aktivt försöker bekämpa.

Mediebevakning och panik

Olika medier har rapporterat om Momo challenge, inklusive CNN och Aftonbladet. Mediebevakningen har lett till att många föräldrar och skolor har blivit oroliga, trots att det inte finns några bevis för att utmaningen faktiskt existerar. Experter tror att mediarapporteringen har bidragit till att sprida panik och att det verkliga problemet ligger i andra faror på internet, såsom pedofili. YouTube har vidtagit åtgärder för att bekämpa dessa faror genom att ta bort hundratals kanaler och miljontals kommentarer.

Slutsats: Momo challenge – en modern bluff

Momo challenge har visat sig vara en bluff som spridit onödig panik. Karaktären Momo, en docka med svart hår och utstående ögon, är baserad på skulpturen ”Mother Bird” av Keisuke Aisawa. Trots omfattande mediebevakning och varningar från föräldrar och skolor finns inga bevis för att utmaningen existerar. Plattformar som YouTube har inte hittat några videor relaterade till Momo challenge. Den verkliga faran på nätet ligger i andra problem, som pedofili, som kräver vår uppmärksamhet och åtgärder.

Momo, eller mo mo, är en fiktiv figur som har blivit en symbol för hur snabbt panik kan spridas genom sociala medier. Frågor som ”vem är momo?” och ”är momo riktig?” har fått svar: Momo är inte verklig och utmaningen är en bluff. Mediebevakningen, inklusive rapporter från CNN och Aftonbladet, har bidragit till att sprida denna panik. Det är viktigt att vi fokuserar på verkliga hot och inte låter oss dras med i moderna myter.

Lämna en kommentar