Vad är Pinterest?

Pinterest fungerar som ett socialt nätverk där bilder finns i fokus. Användarna ”pinnar” (på engelska pins) bilder inom ämnen de är intresserade av – Pinterest kan ses som en sammanbindning av just pins och interest.

Med dessa bilder kan användare skapa sina anslagstavlor. Den huvudsakliga funktionen i Pinterest liknar alltså att skapa bokmärken i en webbläsare. Till detta tillkommer det som ett socialt nätverk för med sig genom att användare kan ta del av vad andra delar med sig.

Pinterest är helt bildorienterat och följer därmed en allmän trend där kommunikation sker alltmer via bilder på textens bekostnad. Du kan pinna bilder från Internet eller från din dator/surfplatta/mobil. Ett tips är att installera en Pin It-knapp till din webbläsare, vilken sedan visas som en ikon på panelen i din webbläsare samt direkt på bilder. Du klickar sedan på denna när du vill pinna en bild från någon hemsida (det fungerar inte för mindre bilder).

Det är gratis att registrera dig och du gör det på hemsidan Pinterest.com.

När detta skrivs är Pinterest den 34e största webbsidan i världen sett till trafikmängd (källa: Alexa.com) och troligtvis kan sidan öka i popularitet ytterligare.

Vad gäller kring bilder och rättigheter?

Pinterest användare kan med minimala medel ta bilder från olika webbplatser på Internet och dela dem med andra användare. Det handlar aldrig om att fråga först. Detta är en fråga som ännu inte är avgjord, men du som använder Pinterest behöver med all sannolikhet inte inte oroa dig för bli anklagad för upphovsrättsintrång då ansvaret bör gå vidare till Pinterest. Detta är som sagt en fråga som ännu inte är avgjord. Om en webbsida inte vill att dess publicerade bilder ska synas på Pinterest finns en lösning i form av ”nopin-koden”:

<meta name=”pinterest” content=”nopin” />

Det är däremot värre för de som publicerat bilder, men i övrigt inte har kontroll över sidan.

Lämna en kommentar