Så kan du visa annonser på din webbsida eller blogg

Du behöver inte ha en webbsida eller blogg med mängder av besökare för att kunna visa annonser och därigenom få intäkter. Vad du måste göra är att bli godkänd att ett annonseringsprogram. Det klart vanligaste av dessa är Google AdSense och därför kommer vi fokusera på just detta.

AdSense – intäkter från autogenererade annonser

Med annonser från AdSense på din sida får du ersättning från annonsklick och annonsvisningar. Mer om vad du kan förvänta dig för intäkter längre ner.

AdSense drivs alltså av Google och annonser från detta nätverk syns på miljontals webbsidor och bloggar. Du kan ansluta dig gratis på Google Adsense registreringssida.

På denna anger du vilken webbplats det gäller och din e-postadress. Sedan skapar du ett AdSense-konto.

Villkor för att använda AdSense

Här är några av de villkor du bör känna till:

  • Du måste vara 18 år för att kunna skapa ett konto.
  • Din webbplats / blogg måste vara minst en månad gammal.
  • Du måste vara ägare till domänen.
  • Det kan dröja upp till ett par veckor innan du får besked om din webbplats blivit godkänd.

Normalt sett blir din webbplats godkänd, men några ytterligare saker att tänka på är att webbplatsen ska vara mobilanpassad (dvs. kan ses tydligt på en mobilskärm), inte vara alltför outvecklad (dvs. ha väldigt lite innehåll) och inte innehålla stötande innehåll (t.ex. pornografi).

För att kunna bli godkänd ska du också klistra in en kodsnutt som visas för dig i samband med registreringsprocessen. Den måste finns på din sidas kod i head-avsnittet (dvs. mellan de taggar som heter <head> respektive </head>).

Du kan lägga in annonskoder redan innan din sida är godkänd, men dessa visas först efter godkännandet.

Vad du ska gör efter du blivit godkänd

När du väl har fått din sida godkänd kan du, om du inte redan gjort så, lägga in koder för annonser som sedan kommer visas på din sida. När du lagt till en annonskod och uppdaterat kommer en annons vanligtvis vara synlig inom 10–20 minuter.

Observera att du alltså endast lägger in en kod på din sida. Du väljer inte själv annonserna. Annonserna autogenereras baserat på innehållet på din sida och besökarnas tidigare sökhistorik.

Vad du inte får göra när du har AdSense-annonser på din sida

Det går att få sitt konto inaktiverat om du bryter mot några av riktlinjerna. Händer detta kan det vara svårt att bli godkänd igen så det kan vara värt att vara noggrann med att följa riktlinjerna. Här är några saker du ska undvika för att inte riskera att få en varning eller ditt konto inaktiverat:

  • Du får inte placera mer än tre annonselement per sida.
  • Du får inte placera annonser för att besökare ska råka klicka på dem av misstag, som till exempel väldigt nära text- eller bildlänkar.
  • Du får inte uppmana inte besökare som anländer till din sida att klicka på annonser.
  • Du får inte själv klicka på annonser.

Den sista punkten är säkert en fråga många ställer sig: kan man själv klicka sig till intäkter? Nej, givetvis inte. Att klicka ett par tusen gånger annonser som visas på din sida kommer inte generera några stora intäkter. Vid upprepade klick från samma IP-adress kommer dessa reduceras till ett fåtal eller ett enda. Frånsett att du inte får intäkter kan det leda till en avstängning.

Intäkter och skatt

Vad du i slutändan får för intäkter beror huvudsakligen på hur stor trafik din sida har och hur produktorienterat innehållet är. Den första faktorn är uppenbar: om många besöker din sida ökar potentialen för klick och dessutom genereras mer intäkter för annonsvisningar.

Den andra faktorn är också viktig. Om du till exempel har en sida som handlar om hur man spelar sudoku kommer en liten andel troligtvis klicka på annonser på sidan. De har inte anlänt på sidan för att de är intresserade av en produkt eller tjänst utan för att lära sig hur man spelare sudoku eller kanske spela sudoku.

Om du i stället har en sida där du recensera nya böcker kommer det vara en större andel som klickar på annonser då böcker är produkter som går att köpa på nätet. AdSense är världens största annonsnätverk och du kan nästan välja vilket ämne som helst och det kommer visas annonser som är relevanta för ämnen. På en bokblogg med AdSense-annonser kommer det eventuellt visas annonser från e-butiker som säljer böcker.

En tredje faktor som är förenad med den andra är hur mycket produkterna kostar. Böcker är relativt billigare och därför kommer det generellt utgå mindre ersättning från ett klick på en annons från en e-butik som säljer böcker än till exempel en bilhandlare. Hur mycket ett klick är värt beror på konkurrensen mellan annonsörer. Det är vad annonsörer är beredda att betala för att klick som avgör vad din ersättning blir.

Hur mycket du får per annonsklick varierar alltså. Ibland är ett klick värt mindre än en krona, men ett klick kan också ge flera kronor om omständigheterna är dem rätta, det vill säga att det finns många annonsörer inom området som är beredda att betala mycket för klick. När bloggen Alejandrorioja.com listade topp tio högsta betalda områdena för klick under 2019 låg ”insurance” (”försäkringar”) i topp med 58 dollar (ca 550 kronor) per klick. Detta gällde inte svensk internettrafik, men du kan besöka länken och lära dig en del ändå om vad som betalar mest eftersom tendenserna lär likna varandra i olika länder.

Du får även intäkter för annonsvisningar utan klick. Det krävs dock väldigt många visningar för att det ska bli en intäkt att tala om från enbart annonsvisningar.

Intäkter från publicering av annonser på en webbsida eller blogg ska skattas, vilket du själv redogör för i din deklaration.

Lämna en kommentar