Skaffa e-post – en översikt över mejltjänster

Det finns idag många alternativ för dig som behöver en e-postadress. Denna översikt ger en jämförelse av de mest använda och kan förhoppningsvis vägleda dig till det alternativ som bäst passar dina behov. Samtliga e-posttjänster som nämns är gratis (även om det kan finnas tillhörande plustjänster som kostar).

Gmail

Gmail är Googles egna e-posttjänst och är enormt populär. Några av de bästa sakerna med Gmail är att du erbjuds väldigt stort utrymme och att det finns en mycket effektiv filtreringsfunktion som tar bort i stort sett allt oönskat spam utan din inblandning. Dessa saker gör att du aldrig behöver rensa mejl på grund att datautrymmet är fullt eller lägga ner tid på att radera en massa spam.

Gmail separerar sedan ett tag även mejl beroende om det kan kallas vanliga mejl eller reklam (dvs. nyhetsbrev och liknande som du prenumererar på). Du växlar däremellan genom de två flikarna ”Primär” och ”Kampanjer”.

Reklam förekommer i mindre skala och kan då visa sig längst upp bland inkomna mejl under fliken ”Kampanjer”.

 • Väldigt stort datautrymme
 • Effektiv bortfiltrering av spam
 • Bifoga upp till 25 MB i ett mejl

Skaffa e-post på Gmail

Outlook

Det som länge hette Hotmail och var en av de första webbaserade e-posttjänsterna ersattes under 2013 med Outlook. Det är fortfarande Microsoft som står bakom.

Outlook fungerar utmärkt om du vill interagera ditt mejlkonto med andra konton du kan tänkas ha på sociala nätverk som Facebook och Twitter. Även röst- eller videosamtal via Skype kan startas direkt från Outlook efter du har slagit ihop dina konton för respektive tjänster.

En specialfunktion är knappen där du kan klicka för att snabbt avprenumerera och ifall avsändaren inte skulle ta hänsyn till din avprenumeration kommer följande mejl från denna automatiskt hamna i papperskorgen.

Även här kommer du exponeras för begränsad reklam så länge du använder gratisversionen.

 • Interagering med Twitter och Facebook
 • Åtkomst till Skype
 • 5 GB utrymme

Skaffa e-post på Outlook

Yahoo! Mail

Ett par år efter Gmail lanserade den konkurrerande sökmotorn Yahoo! sin e-posttjänst, Yahoo! Mail. Det totala datautrymmet är på hela ett tera byte och bräcker till och med Gmail – du behöver med andra ord inte bekymra dig om att inboxen ska bli full i första taget. Ett inbyggt spamfilter kommer också hindra det mesta av oönskade mejl.

Yahoo! Mail saknar en funktion för att sortera ut kampanjer och dylikt. En del reklam syns så länge du använder gratisversionen.

 • 1 TB datautrymme
 • Bifoga upp till 25 MB i ett mejl

Skaffa e-post på Yahoo! Mail

Dessa tre tjänster som presenterats har var och en miljontals användare och underhålls regelbundet. Skulle ingen av dessa ändå tilltala dig följer en lista på ytterligare alternativ där du kan skaffa en ny e-postadress:

 • Mozilla Thunderbird – massor av funktioner och 4 GB utrymme.
 • Opera Mail – gratisversionen ger 1 GB utrymme.
 • Spray Mail – svensk tjänst (5 GB utrymme).
 • iCloud – utvecklat av Apple för iPhone och iPad (5 GB utrymme).
 • Zoho Mail – riktar sig främst till företag (5 GB utrymme).

Detta var endast de mest populära valen för dig som vill skaffa en ny e-post. Välkommen att rekommendera en mejltjänst som inte nämnts i kommentarfältet.

E-post – bakgrund och framtid

Redan 1972 skickades det första elektroniska brevet då Ray Tomlinson uppfann en ny metod att skicka data mellan datorer och introducerade samtidigt tecknet som vi brukar kalla snabel-a. Idag har  de flesta en eller flera e-postadresser. Den stigande ökningen av e-post har dock vänt tillbaka och idag använder många alternativa sätt att kommunicera på Internet. Detta hör ihop med nya vanor i takt med att fler surfar via mobilen och särskilt är det bland yngre en tydlig trend att användningen av e-post minskar till fördel för andra tjänster.

Lämna en kommentar