Skapa en webbsida

Idag är kunskaperna i hur en webbsida skapas väl spridda. Samtidigt är många fortfarande nybörjare eller helt okunniga på området och här ges en ”snabbkurs” för dig som vill lära dig hur det går till att sätta upp en sida på webben.

Två huvudalternativ

Det finns idag två huvudalternativ för den som ska sätta igång ett webbsida-projekt:

  1. Du programmerar din sida själv i ett program med html-editor.
  2. Du använder ett publiceringsverktyg som är automatiserat och inte kräver någon programmering.

Om du tänker att alternativ två passar dig bäst är du långt ifrån ensam. Följdfrågan blir då om alternativet är sämre eftersom det inte kräver programmering. Inte direkt. Nytimes.com, Beyonce.com och Mercedes-benz.com är tre av ett antal miljoner webbsidor som är byggda med ett publiceringsverktyg.

De flesta webbsidor görs idag med ett publiceringsverktyg. Det finns ett par stycken sådana verktyg att välja mellan där de tre vanligaste är WordPress, Joomla och Drupal. Det första alternativet WordPress är dock överlägset störst och avståndet till alternativen snarast växer och därför inriktar vi oss här på detta verktyg. Du kan redan nu hoppa vidare till WordPress.org och läsa mer där eller fortsätta läsa här där du som nybörjare på området får enkla tips.

Vad är ett publiceringsverktyg och vad är WordPress?

Ett publiceringsverktyg – det finns även andra namn som innehållssystem och CMS – är en sorts plattform med vilken du skapar en webbsida utan att använda dig av programmering. Eller för att vara mer korrekt: du behöver inte programmera, men en del avancerade användare använder sig av denna möjlighet för mer speciella behov.

Om det är en trevlig nyhet för dig att du kan skapa en professionell webbsida utan kunskaper i programmering blir du förmodligen heller inte besviken att höra att WordPress är gratis. Med gratis menas i detta fall helt gratis och inte gratis med begränsningar. Det finns förvisso speciella tillägg (plug-ins) och designteman som kostar pengar, men dessa är inte alls nödvändiga.

Det finns däremot kostnader för dig som tänkt skapa en webbsida:

  1. Du behöver registrera en domän, årskostnad ca 120 kronor.
  2. Du behöver ett webbhotell för att din sidas innehåll ska laddas upp på din domänadress via en server, årskostnad från ca 500 kronor och uppåt.

I detta ingår ett antal e-postkonton samt diverse andra tjänster (evt. också hantering av webbutik om du är intresserad av att sälja saker från sidan).

När du väl har registrerat en domän och ett konto på ett webbhotell. Detta gör du smidigast från samma företag. Utan att göra reklam använder till exempel denna webbplats (Internettricks.se) Loopia som både domändistributör och för serverutrymme. På Loopia kan du med ett fåtal klick också se till att WordPress används som plattform för din webbplats (även detta har skett på den webbplats du nu befinner dig på).

Tycker du designen på Internetricks.se ser tråkig ut och att funktionaliteten inte inkluderar sådant som du vill ha på din webbplats? Du kan vara lugn, det finns hundratals designteman att välja mellan och även mängder av mer funktionalitet. Har du stött på begreppet ”responsiv design”, vilket är ett bra sätt att göra webbsidor anpassade för mobilen? Även detta kan du utan problem få via WordPress, du behöver bara välja ett designtema som har responsiv design inbyggt.

Hur du loggar in till din WordPress-sida och skapar sidan

För att återgå till själva skapandet av sidan med WordPress publiceringsverktyg liknar det en del hur du gör för att skicka ett mejl. Det är förstås lite fler saker involverat, men det är faktiskt inte särskilt avancerat.

Det första du ska göra efter du är klar med registrering av domän och beställning av webbhotell samt gjort sidan klar för WordPress är att logga in. Du ska nu logga in till din kontrollpanel (i WordPress inte ditt webbhotell) och detta gör du via adressen www.dinsida.se/wp-login.php (byt ut ”dinsida.se” mot ditt domännamn).

Väl inloggad i WordPress finns det en meny på vänster sida och för att välja ett designtema går du via ”Utseende” – ”Teman” och du kan sedan välja bland mängder av designteman för din sida. Dessa teman kan du sedan modifiera ytterligare. Det finns dessutom ett förinstallerat designtema som är WordPress eget, vilket många väljer att använda.

Vyn för designteman

Du kan också använda filtreringsfunktionen för särskilda önskemål. Till exempel för designteman som ska särskilt passa blogg, e-handel, mat & dryck, nyheter, fotografi et cetera eller mer specifikt som att den ska ha en sidopanel till vänster, fullbredd etcetera. Du kan som sagt modifiera på detaljnivå senare.

När du vill addera innehåll har du valet mellan att skapa en sida eller ett inlägg. Det är inte riktigt samma sak, men för att inte göra det onödigt komplicerat tar vi ett exempel där vi skapar ett inlägg. Vi gör detta från vänstermenyn via ”Inlägg” – ”Skapa nytt”.

Här skapas innehåll

Du känner igen upplägget från när du skickar ett mejl. En rubrik, någon text under rubriken och sedan skicka – fast skicka är i detta fall ersatt med ”Publicera”. Leta efter en knapp där det står ”Publicera” och klicka på denna när ditt inlägg är klar.

Du kan göra ett test-inlägg med lite meningslöst text som du senare kan redigera. Detta är bara för att du ska få se vad som händer efter du klickat på publicera. När du valt att publicera inlägget kan du skriva in adressen till din blogg och du bör se inlägget, antingen i sin helhet eller genom att du kan klicka på en rubrik.

Vad du just sett är hur automatiserat WordPress är och hur lite tekniska saker som är involverat. Detta var tänkt som en introduktion för att du ska komma igång med en webbsida. Det finns så klart betydligt mer avancerade saker du kan hitta på. Kanske följer artiklar om detta på denna sida framöver.