Hur du skaffar en egen domän på Internet

Frågan hur det går till att skaffa en egen domän kommer att besvaras i denna artikel. Det kommer handla både om domäner som du betalar för samt gratisalternativen.

Var registrerar man en domän?

Det vanliga namnet på en återförsäljare av domäner är domänleverantör. En domänleverantör är förutom återförsäljare av domäner också ett företag som ofta även erbjuder webbhotell (mer om vad webbhotell är strax).

Hos en domänleverantör kan du registrera en eller flera domäner således. Du bestämmer ett domännamn och väljer sedan vilken toppdomän du vill ha – med toppdomän avses domänens suffix: .se, .nu, .com etcetera.

Det händer att domännamnet man tänkt sig inte alltid är ledigt – enligt Stiftelsen för internetinfrastruktur (ISS.se) är över 1,3 miljoner .se-domäner upptagna redan. Om ditt tänkta domännamn är ledigt får du reda på efter du sökt på namnet hos domänleverantören.

Så var kan du då vända dig? Några av Sveriges största domänleverantörer är:

  • Loopia.se
  • Binero.se
  • CityNetwork.se

Vad kostar domänen?

Det varierar något hos olika domänleverantörer samt kan det skifta beroende på toppdomänen. Du bör dock hamna någonstans runt 100 kronor och detta gäller då för ett år framåt. Efter ett år måste du förnya domänen ifall du vill behålla den. Notera att hos vissa domänleverantörer står priset exklusive moms.

Vilka tecken får användas i ett domännamn?

I domännamn kan du använda samtliga bokstäver i det svenska alfabetet inklusive å, ä och ö. Detta gäller för de flesta vanliga med toppdomäner som .se, .nu, .com och .org. Även é och ü och flera ytterligare tecken över bokstäver är tillåtna.

När det gäller siffror är samtliga tillåtna. Det är ovanligt med domäner innehållandes enbart siffror däremot är domännamn med bokstäver och siffror kombinerade ganska vanliga.

Gällande övriga tecken går det bland annat att använda bindestreck, vilket kan vara lämpligt vid längre domännamn bestående av flera ord.

Slutligen finns det regler kring antalet tecken i en domän. En domän får minst bestå av ett tecken och högst 63 tecken.

Anonymitet eller inte

En del är intresserade av att vara anonyma ägare av ett domännamn. Att tänka på då är att vissa toppdomäner ger anonymitet för privatpersoner (dvs. det framgår inte vad ägarens namn och kontaktinformation är vid en Whois-sökning – Whois är ett offentligt register för domäner). Om du registrerar .se eller .nu som privatperson kommer ditt namn inte synas. Om du däremot registrerar .net eller .org kommer det synas vem som står som ägare. Du kan dock även i det senare fallet skydda din identitet genom företag som erbjuder detta. Ett tips är annars att använda sig av Loopia som erbjuder sina kunder skydd av identitet oavsett toppdomän och då för några hundralappar extra per år.

Att vilja vara anonym domänägare behöver inte betyda att domänen ifråga innehåller suspekt innehåll utan det kan också vara ett extra säkerhetsskydd mot domänkapare som eventuellt skulle vilja kapa din identitet i kombination med att de får tag i personnummer (personnumret visas dock aldrig oavsett om övriga namn- och adressuppgifter visas).

Reserverade domännamn

Det finns också några kategorier av domännamn som inte får användas med .se eller .nu. Detta är bland annat namn på samhällsinstitutioner eller officiella organisationer, till exempel Komvux, Interpol och WTO.

Reglerna kring att använda namn i domäner på registrerade varumärken är ganska snåriga. Det finns ingenting som hindrar att du registrerar samma namn som ett känt varumärke, men det kan också leda till en juridisk tvist.

Tidigare var det heller inte tillåtet för vem som helst att använda ordet ”bank” i ett domännamn då detta skulle kunna göras i vilseledande syfte. Det är dock tillåtet numera.

Webbhotell

Tidigare nämndes webbhotell och detta är något du behöver – såvida du inte har en egen server hemma. Med webbhotell får du plats på en server och utan en server kan du inte lägga upp något på din domän. Prismässigt varierar det mer bland webbhotell än för domäner, men för de billigare alternativen är kostnaden ungefär 100-200 kronor per år.

Webbhotell kan oftast beställas samtidigt med domänen, vilket också rekommenderas. På de tre domänleverantörer som listades ovan har du denna valmöjlighet. Dessa tillhör dock inte de billigare alternativen, men två domänleverantörer som också erbjuder billiga webbhotell är One.com och Cliche.com.

Gratis domäner

Bortsett från allt som hittills sagts har du också en möjlighet att skaffa en domän helt gratis. Ibland medföljer till exempel erbjudande om en domän då du tecknar ett avtal med en Internetleverantör. Till exempel erbjuder Bahnhof sina kunder en gratis .st-domän (detta gäller i skrivande stund med reservation för kommande ändringar).

Därutöver finns det möjligheter att skaffa en domän med namn såsom dinsida.wordpress.com eller dinsida.blogspot.com. De sistnämnda alternativen är främst avsedda för dig som tänkt använda domänen till en blogg. Läs vidare om hur du skaffar en gratis blogg.

Lämna en kommentar