Vad innebär 100/100 Mbit/s och andra Internethastigheter?

Internethastighet skrivs med ett tal följt av Mbit/s som är en förkortning av Megabit (1 000 000 bits) i sekunden. Är din hastighet till exempel 100 Mbit/s betyder det att du kan överföra digital information från Internet med motsvarande 100 Mbit per sekund.

Ibland skrivs hastigheten även ut med två tal, till exempel 100/10 Mbit/s. Detta innebär att nedladdningen är 100 Mbit per sekund medan uppladdningen är 10 Mbit per sekund. Nedladdning är det mest väsentliga för den typiske Internetanvändaren och det avgör bland annat hur snabbt den här sidan visades på din dator. Uppladdning blir väsentligt om du tänker ladda upp saker på Internet, till exempel en bild på Instagram.

Om du endast använder Internet för att ”surfa” och inte regelbundet laddar upp mycket data på Internet är det med andra ord rätt oväsentligt ifall din Internetuppkoppling heter 100/10 eller 100/100.

Vilken hastighet behöver du?

Svaret på frågan är förstås beroende av dina behov. Här följer en lista som förhoppningsvis kan ge bra anvisningar:

0,5 Mbit/s – Om du endast besöker Internetsidor med statiskt innehåll som text och bild räcker detta mer än väl. Detta lär också räcka för att kunna använda en musiktjänst som Spotify.
1 Mbit/s – Om du till exempel använder YouTube eller liknande tjänster bör du ha en lite högre hastighet för att uppspelning av rörliga bilder som streamas inte ”hackar”.
10 Mbit/s – För högre videokvalitet från tjänster som till exempel NetFlix bör du ha 5-10 Mbit/s.
100 Mbit/s – Detta är en hastighet som egentligen är mer än vad som behövs för de flesta behov som rör Internetanvändning, men om du laddar ner större filer från Internet vill du förstås ha så hög hastighet som möjligt.

Lämna en kommentar