Att skapa en gratis blogg

Här följer en guide för dig som inte vet hur man skapar en blogg. Du kommer att få reda på vilka möjligheter som finns att börja blogga utan kostnad på en bloggtjänst och hur det går till rent praktiskt.

Välja en bloggtjänst

Om du registrerar dig via en bloggtjänst kommer du kunna blogga helt gratis. Det finns massor av bloggtjänster, men här kommer endast nämnas två som verkligen rekommenderas och används av väldigt många. Skälet till att de rekommenderas här är att de som sagt inte kostar dig något, de har bred funktionalitet och du är inte tvungen att visa annonser på din blogg.

WordPress

WordPress är antagligen världens mest använda publiceringsverktyg. Genom att gå till WordPress.com kan du skapa en egen blogg på några minuter genom att först ange din e-post och ett lösenord. Din blogg kommer få en Internetadress i stil med bloggnamn.wordpress.com. Om du inte vill ha något tillägg i adressen går det också att registrera en egen domän.

Blogspot (Blogger)

Detta alternativ är lika enkelt och bloggtjänsten är i stort sett lika populär som WordPress. Gå till Blogger.com där du registrerar dig. Har du redan ett Google-konto kan du använda detta – Blogger ägs av Google. Din blogg kommer få en Internetadress i stil med bloggnamn.blogspot.com.

Det finns som sagt en rad andra alternativ, men normalt ingår reklam (intäkterna hamnar inte i din plånbok), om du inte betalar en månadsavgift. Det finns även bloggtjänster med andra begränsningar för hur många besökare du kan ha i veckan/månaden så länge du använder gratisversionen. Varken WordPress eller Blogger visar reklam och det finns heller inga andra direkta begränsningar.

Kostar det verkligen inget alls?

Du kanske frågar dig varför dessa tjänster kan vara helt gratis och utan reklam. Vill inte WordPress eller Blogspot ha några inkomster på sina tjänster? Jo, dem har intäkter och för fullständighetens skull ska några av källorna redogöras för.

  • WordPress får bland annat in pengar på premiumkonton med extra stort utrymme – du får dock 3 GB gratis och det bör absolut räcka i de flesta fall.
  • Det går att beställa egna domännamn via WordPress ifall du inte vill att ”wordpress” ska finnas som en del av ditt domännamn.
  • Blogspot har ett verktyg där du enkelt kan använda deras (dvs. Googles) annonsnätverk och då tjänar företaget pengar – du också för den delen, mer om det i slutet på guiden.

Många väljer andra tjänster eftersom varken WordPress eller Blogspot är särskilt svenskklingande, men faktum är att både dessa finns helt på svenska (dvs. bloggverktyget inte hemsidan).

Börja blogga

För att det inte ska bli alltför rörigt utgår denna genomgång från hur det fungerar i WordPress, men upplägget är ett liknande i Blogspot.

Förberedelser

När du valt en bloggtjänst, registrerat dig och valt namn på bloggen är det dags börja blogga! Är du inte redan inloggad måste du logga in. Om du ska logga in på din WordPress-blogg är adressen till inloggningssidan http://bloggnamn.wordpress.com/wp-login.php.

Kanske vill du först ändra på bloggens utseende. Du kan ändra utseendet på flera sätt – bakgrund, sidhuvud, layout med mera – så att din blogg ser mer unik ut. I WordPress ändrar du detta via Utseende > Anpassa. Det finns också möjligheter att välja ett helt nytt designtema (Utseende > Teman) eller att ladda upp en ny bild i sidhuvudet (Inställningar > Sidhuvud).

En blogg har normalt sett ett slags struktur där det senast postade inlägget hamnar högst upp i flödet – blog är trots allt en förkortning för web log. Du kan själv välja hur många blogginlägg du vill ska synas på startsidan innan dessa hamnar i arkivet. I WordPress gör du detta via Inställningar > Läsa där du hittar ”Inlägg per sida” (tio inlägg är förvalt).

Posta ett inlägg

För att posta ett inlägg i WordPress väljer du Inlägg > Skapa nytt. Därefter kan du skriva in en rubrik i fältet ”Ange rubrik här”. I det stora tomma fältet skriver du in själva inlägget. Du kan också lägga in bilder och annan media. Det gör du genom att klicka på knappen ”Lägg till media”.

När du är nöjd med ditt inlägg klickar du bara på ”Publicera”-knappen och någon sekund senare är ditt inlägg publicerat på bloggen. Det finns också en ”Förhandsgranska”-knapp om du vill granska inlägget innan du gör det offentligt.

Detta är det viktigaste du behöver känna till för att skapa en blogg. Det finns en mängd andra områden som inte får plats i denna grundläggande guide. Behöver du hjälp med något specifikt lämna en kommentar.

Går det att tjäna pengar på att blogga?

Till sist så ska något kort sägas om denna vanliga undran. Ja, det går att tjäna pengar på att blogga. Som nämndes ovan rekommenderas WordPress och Blogspot eftersom du inte behöver visa reklam vars intäkter går till bloggtjänsterna. Du kan i stället visa reklam som du själv får intäkter från. Om du har sådana tankar är förmodligen Blogspot det främsta alternativet då det är väldigt enkelt att implementera Google Adsense. Med Google Adsense visas annonser på din blogg och du tjänar pengar varje gång någon klickar på en annons.

Läs också om hur du kan skaffa mer besökare till bloggen.